Jak vybrat dózy na potraviny?

Také doma řešíte věčné problémy s uzavíratelnými krabičkami na potraviny? Všichni je máme doma, ale nikdy jich není dostatek. Podle čeho si dózy na potraviny vybírat a jaké máte možnosti?

Dózy na potraviny se liší svými velikostmi i tvary

Typy dóz

Dózy se liší především materiálem, ze kterého jsou vyrobené. Typ dózy volte podle toho, na co ji hodláte používat – přenášení jídla, mrazení, chlazení nebo nakládání a pečení. Různé tvary a velikosti pak najdete u všech typů materiálu.

Plastové dózy na potraviny

  • Nejoblíbenější typ krabiček na potraviny
  • Pokud je dóza vyrobená z plastu 100% bez BPA, můžete do ní bez obav zabalit svačinu i svému dítěti
  • Široký výběr velikostí a tvarů

  • Velmi lehký materiál

  • Lze je používat k uchování jídla v lednici či mrazáku i k ohřívání v mikrovlnné troubě

  • Nelze je používat k zapékání v troubě

  • Vyplatí se pořídit spíše celou sadu než jednotlivé kusy

Plastové dózy na potraviny


Skleněné dózy na potraviny

  • Víceúčelové dózy v elegantním provedení
  • Pokud je dóza vyrobená z žáruvzdorného skla, můžete v ní pokrm zapékat v troubě – jídlo pak po vychladnutí stačí uzavřít víčkem a odnést do práce, na piknik nebo na chalupu

  • Jídlo můžete v dóze rovnou i servírovat

  • Ekologický a udržitelný materiál

  • Zapékat v troubě lze v misce pouze bez plastového víčka

  • Skleněné misky jsou těžší a také náchylnější k poškození

Skleněné dózy na potraviny


Tritanové dózy

  • Na první pohled jsou dózy z tritanu k nerozeznání od skleněných, jedná se však o typ plastu
  • Velmi lehký a zároveň odolný materiál (odolá až 90 °C)

  • Neobsahuje BPA látky

  • Nepohlcují pachy ani chutě z potravin a zároveň jejich chuť neovlivňují

  • Často jsou v dostání s vakuovým uzavíráním

  • Vyšší pořizovací cena


Vakuové dózy

  • Těsnění dóz je velmi důležitým parametrem při výběru
  • Vakuové dózy zabrání přístupu vzduchu k potravinám
  • Potraviny jsou díky tomu déle čerstvé a po dlouhou dobu si uchovávají i své aroma
  • Ideální jsou k uložení pečiva či sušenek, které po odstátí vzduchu nenavlhnou
  • Vhodné jsou i pro skladování kávy či čaje

Vakuové dózy na potraviny


Keramické dózy na potraviny

  • Velmi oblíbený materiál nejenom pro dózy, ale i pro máslenky, cukřenky či zeláky
  • Klasické dózy bývají doplněné o dřevěné víčko
  • Široký výběr designů
  • Lze mýt v myčce nádobí, ale pro zachování vzhledu je doporučováno spíše ruční mytí

Keramické dózy na potraviny

Uzavíratelné dózy upotřebíte i při celodenním výletě. Inspiraci pro jeho zpříjemnění hledejte na naší stránce Tipy na piknik.

Uzavírání a těsnění

Při výběru dózy se zaměřte kromě materiálu také na typ uzavírání a těsnění. Oba dva parametry jsou důležité pro způsob používání dóz.

  • Nacvakávací plastové víčko – patří mezi nejpoužívanější a také nejlevnější, 100% však netěsní, a tak může k jídlu pronikat vzduch – kvůli tomu potraviny rychleji ztrácí čerstvost a aroma, v nádobách s tímto typem uzavírání není vhodné přemisťovat polévky či jiné tekuté potraviny
  • Klipy se silikonovým těsněním – oproti nacvakávacím víčkům jsou klipy 100% spolehlivé a spolehlivě utěsní jakýkoliv obsah, potraviny vydrží déle čerstvé a transport bude bezproblémový
  • Pevně vlisované těsnění – nelze od víčka oddělit, díky tomu se na něj neusazují zbytky jídla, které by se mohly začít kazit či plesnivět, tento typ těsnění je 100% nepropustný
  • Vložené těsnění – kolem tohoto těsnění jsou mezery, do kterých mohou zapadnout zbytky jídla, za těsněním se tak mohou množit nebezpečné bakterie, potraviny tak mohou velmi brzy ztrácet svou čerstvost
  • Vakuové těsnění – nejspolehlivější těsnění ze všech, veškerý vzduch je z dózy odstraněn, a tak potraviny vydrží déle čerstvé a zachovají si svou chuť a aroma

Sháníte určitý tvar? Vybírat můžete z hranatých, obdélníkových, kulatých, čtvercových i oválných dóz.

Vlastnosti

  • Dózy potravin vhodné pro děti – pokud potřebujete uchovat dětské příkrmy, vybírejte nejlépe skleněné dózy nebo plastové bez škodlivých látek BPA a s certifikátem kvality
  • Ohřev v mikrovlnné troubě – úplně bez víčka nebo s pootevřené můžete jídlo v mikrovlnce ohřívat v prakticky všech krabičkách, pokud ohříváte jídlo pravidelně, např. v práci, vyplatí se vám pořídit víčko na krabičku s ventilkem – ten pak při ohřívání stačí jen uvolnit, jídlo je ohřáté rychleji a zůstane šťavnaté
  • Mytí v myčce nádobí – před tím, než budete chtít dát krabičku do myčky nádobí, si ověřte, že je materiál do myčky vhodný
  • Stohovatelnost – většina dóz od stejného výrobce nebo ze stejné sady je stohovatelných – krabičky bez víček do sebe navzájem pasují, a to vám usnadní jejich skladování

Další užitečné články

Tipy na piknik a grilování Jak na skladování česneku